Skip to content

blog

Nieuwe motor!

Dus, ik heb een nieuwe motor gekocht. Een Honda CRF 250 Rally. En hij is echt nieuw, zó uit de doos. Het voordeel van werken in Zwitserland is dat dit iets is wat gemakkelijker gaat als verpleegkundige. Daar komt bij dat de prijzen een stuk lager liggen.

Omdat ik wilde plannen voor verre reizen heb met deze motor leek het mij wel leuk om vanaf het begin af aan er stukjes over te schrijven. De motor had 12km op de teller toen ik hem in mijn handen kreeg. Nu staat er 775 op het scherm, kort weekendje weg geweest.

Vrijdagmiddag vertrokken uit Unteriberg via Chur naar Italië. Het is nog wat vroeg in het seizoen en dat was te merken. Veel passen zijn nog dicht en die open zijn waren een prachtig winderwonderland maar KOUD.

Fris op de Julierpas

In de avond kwam ik bevroren aan in Cevo, Italië. De uitemate vriendelijke hotelbaas vertelde in waarschijnlijk perfect Italiaans maar gebrekkig Engels dat het restaurant dicht was, maar dat hij waarschijnlijk nog wel wat kon regelen.

Na mezelf 20 minuten opgewarmd te hebben onder de douche kwam ik in het lege restaurant aan. De kaart met hamburgers en bruschetta lag al klaar en er was een uitgebreidde keus aan speciaalbieren (stiekem had ik dit online bij de reviews al gezien).

Een hamburger eten, biertjes drinken en pogen een gesprek met de waard te voeren. Daarna duurde het niet lang voordat ik te bed ging en als een blok in slaap viel.

De volgende ochtend met een prachtig uitzich aan het ontbijt. Alles wat de duisternis de vorige avond verborgen had werd zichbaar. Mooie besneeuwde toppen en leuke dorpjes geplakt aan de bergwand.

Tijdens het ontbijt een route gepland, online gecheckt of de passen open waren. Opgestapt en weggereden.

De eerste pas bleek helaas nog niet open. De tweede pas moest nog gerepareerd worden na een lawine. Maar de rit was prachtig door het bergachtige landschap. Er waren dan ook veel motorrijders onderweg. Waarvan menig ook met flink hoge snelheid door de bochten sjoefden.

Op het moment dat je dan denkt “Dat kan niet lang goed gaan”, dan blijk je nog gelijk te hebben ook. Een paar bochten verder stond een verbrouwereerd vrouwtje naast een auto en een tiental meters verder lag een motorrijder in de berm. De motorrijder ging het naar omstandigheden goed.

Al met al was het dus een mooi weekend om de motor uit te testen. Aan onverhard rijden ben ik nog niet toegekomen, dat komt waarschijnlijk na de winter. Er staat nu 900km op de teller, dat er nog vele op mogen komen.

Kopenhagen

Gister 200km gereden naar Kopenhagen.

In 2005 heb ik hoog in de Alpen Jesper en Thomas ontmoet. Tijdens een 2dagen durende sneeuwstorm zaten we vast in in een klein bivakhutje en hebben we de grootste lol gehad 🙂

Als ik in de buurt was had ik belooft om langs te gaan. Terwijl Jesper nog aan het werk was heb ik heerlijk in het zonnetje zitten wachten in het centrum van Kopenhagen.

Om 4 uur kwam Jesper aan scheuren in z’n Suzy :-).

De motor kon ik kwijt in de timmerwerkplaats van Jesper z’n werk en daarna in de cabrio 4wd door Kopenhagen scheuren, hapje eten en s’avonds aan het bier 🙂

Meer foto’s heb ik helaas niet 🙂 heeft zo z’n redenen.

Vanmorgen met een keihard hoofd wakker geworden, haha dat is erg lang geleden.

Vanavond weer ergens wat eten, nog meer mensen ontmoeten en morgen langzamerhand op huis aan.

de groeten.

Opa en oma

1..km naar het zuiden staan m’n opa en oma op een camping bij Osby. Voor zoveel kilometer draai ik mijn hand niet meer om 🙂 dus lekker uitslapen en rustig aan die kant op. Graveltje hier, asfalt daar, en maar 1..km om foto’s te maken. 🙂 als je bedenkt dat ik gemiddeld maar 10 foto’s op een dag maak en normaal een kilometer of 400 rij, kan ik jullie nu niet veel voorschotelen.

Ik heb wel 1 hele foto gemaakt, naja, voor die ene foto had ik 4 foto’s nodig 🙂 zie hier het ontstaan van die ene foto:

Eerst maar eens kijken hoe de lichtval enzo is:

Ok, nu op het statiefje en even kijken of ie goed staat:

Juist, helemaal goed. Zelfontspanner aan en rennen……shit……te laat!

Nog een keer, iets harder rennen 🙂 tadaaaa eindresultaat.

Op de camping waren Opa en oma natuurlijk weer de hort op 🙂 dus even wachten. En daarna douchen, iemand melkflessen besteld??

Net erg gezellig uit eten geweest bij de Zweeds-Schotse-Oostblok-Worstel-Chinees (of Koreaanse). De mevrouw die ons hielp heeft een eettent in Zweden, praat met een Schots accent en ziet eruit als een gedrongen Oost-Duitse gewichthefster 🙂

Toch nog een volle pagina gemaakt van een redelijk lege dag 🙂

De groeten.

Kat en muis spel met de buien.

Vanmorgen was het rond 5 uur nog steeds aan het regenen en alles was zeiknat.

Om 8uur was het eindelijk droog maar je kon de regen grijpen. Ik ben meteen maar in gaan pakken.

9uur zat ik weer op de motor zoals de meeste dagen.

Langzaam begon de lucht op te klaren en net als gister erg warm te worden. Daardoor begonnen er al vroeg in de middag buien op te bouwen. Van die gigantische paddenstoelen overal aan de horizon.

Bij de eerste trapte ik erin, volle bak op m’n kop. Zeiknat. Bij de tweede reed ik het bos in en zocht ik een grote dikke dennenboom. En vanaf dat moment kwam ik erachter dat je vanaf de heuveltoppen al van verre de baan kon voorspellen van de buien om je heen, dat ontaarde soms in een kat en muis spel. Soms betekende dat wachten of heel langzaam rijden. Of soms even gas geven tussen twee buien door. Al met al  ben ik de rest van de dag droog door gekomen.

foto's 29 mei 016

Ik was onderweg naar Ulrika, reed op een mooie gravelweg en spotte een houten bordje naar rechts met ULRIKA erop.

Die bordjes worden s ’winters gebruikt door de snowscooters. Die zijn breder dan mijn motor, dus dat moet makkelijk gaan (dacht ik). s ’zomers blijken de paden vaak breder te zijn dan in de winter en worden ze gebruikt door de boomkap-machines. Dus ik heel dapper dat pad op 🙂 wat een avontuur. Om de haverklap zat ik vast in de modder. Op een gegeven ogenblik zweefde m’n voorwiel in de lucht, zat ik vast met de keienvanger op een steen en was m’n achterwiel aan het spinnen in de modder…grrr, de motor helemaal afladen en een halfuur bezig geweest om los te komen. Maar wel erg leuk allemaal.foto's 29 mei 007

foto's 29 mei 009

Ik zou op de camping van Vetlanda  gaan staan, maar toen ik het dorp in reed was het echt retedruk. Blijkt er een of ander jongeren gala te zijn. Dus ook de hele camping stond vol. Door al het gehannes in het bos en het wachten op de buien was het al aardig laat geworden, en met ruim 420 km op de teller echt wel tijd voor een warme hap en een slaapplek. De volgende camping was ruim 40 km verderop, toch maar onderweg gegaan. Nog even tanken en dan vol gas naar de camping…maar Murphy had andere plannen…creditcard erin, tanken, dop dr op, starten en gassen…zwabber zwabber, huh…rij ik nou over een slang heen? Ik achteruit kijken (door de koffers kan ik m’n achterwiel niet zien) nee geen slang te zien. Weer gas….zwabber zwabber hooooh, bijna evenwicht kwijt. KUT, LEKKE BAND??? Ik stap af jahoor, plat tot op de velg.

De mevrouw achter me vraagt of ze kan helpen. Uhm…ja…nee…geen idee eigenlijk, heb nog nooit m’n band geplakt 🙂 Eerst maar eens een plan van aanpak maken, achterwiel moet in ieder geval van de grond af, maar ik heb geen middenbok. Stenen, juist ja, liggen er genoeg.

Nou alles bij elkaar, mevrouw belt haar meneer en die komt wel even langs. Oei, al een biertje op, nou weet je wat, mevrouw haalt meneer wel even op. 🙂 maar meneer had ook nog nooit een motor band vervangen. Meneer blijkt Kimmo te heten en doet aan airbrush z’n site is www.kjartwork.com.

Hij had een emmer water mee (om het gat te vinden 🙂 ) en een compressor. Uit eindelijk heb ik het allemaal zelf gedaan, ging als de brandweer, zonder te schelden. Schouderklopje voor mij 🙂 .

foto's 29 mei 018

foto's 29 mei 022

We konden dus weer op weg. Halverwege flitst er een bord voorbij…Voel je je toch nog een beetje dicht bij huis 🙂

foto's 29 mei 025

De camping waar ik nu ben beland ligt in Hjortsberga, en de eigenaar is Hongaars. Komt op de fiets naar me toe en heeft al een aardige slok op. Slingert heen en weer en praat met een dubbele tong. Of ik de camping niet wil kopen? 🙂  hij gaat namelijk terug naar Hongarije, na 40 jaar is ie de Zweden helemaal zat. Een halfuurtje later zwalkt Igar op de fiets weer terug naar huis, toffe gozer.

foto's 29 mei 027

Morgen staat Olsby op de planning, daar staan mijn opa en oma met de caravan.

Nou de groeten maar weer.

Een mijlpaal :-) (in kilometers dan)

Vanmorgen werd ik al om 7 uur de tent uit gebrand, echt verschrikkelijk warm. Sinds lange tijd kon m’n t-shirt uit 🙂 en een beetje bijkleuren.

Toen ik naar de motor keek besefte ik dat ik het nog helemaal niet over de schades heb gehad 🙂 en op zich valt het ook wel mee, maar toch leuk om even over te vertellen (had ook foto’s gemaakt, mooi in het zonnetje, maar kan ze niet meer vinden. Dus deze zijn van ná de nattigheid)

Hij is nu 5 keer ondersteboven gegaan, waarvan 4 keer met mij erop. De eerste keer was in Finland, Savukoski. Wilde de motor een stukje verplaatsen en had niet door dat hij met het voorwiel tegen een steen stond, dus toen ik gas gaf draaide het voorwiel weg en verloor ik m’n evenwicht. Helaas toen ik mijn voet neerzette was daar een gat. 🙂 Klein deukje in de koffer.

foto's 29 mei 006

Toen in Noorwegen, het sneeuwveldje. Op de hoogvlakte in de verblindende sneeuw kronkelde een zwart gravel pad een berg op, helemaal sneeuw vrij. Dus ik sla links af en kom nog net 5 meter sneeuw tegen. Ach, dat gaat makkelijk :-).

Niet dus, ik zak meteen weg in de sneeuw en de band vind geen grip meer. Snel de voet aan de grond, maar ook die zakt natuurlijk weg. *PLOF*. letterlijk ondersteboven, de wielen lagen hoger dan de koffers. Daar sta je dan, in ‘the middle of nowhere’ en krijg de motor met geen mogelijkheid recht op omdat ook ik steeds verder de sneeuw in zak. Was al begonnen met het afladen van de koffers toen er achter een heuveltje een Noor aan kwam lopen 🙂 die had daar zijn caravan staan. Samen hebben we nog aardig moeten sjouwen om de motor weer op het ‘droge’ te krijgen. Deze keer geen schade, sneeuw valt zacht.

Tanken in Harstad, die had ik al wel verteld. Geen idee hoe het gebeurde 🙂 toen ik terug kwam lag ie ineens tegen de pomp. Wat krassen op de handbeschermer en op de koffer.

Noorwegen, net na de lofoten. Toen ik de tent op wilde gaan zetten maakte ik een te korte draai op een te drassige ondergrond, voorwiel bleef steken en ik was te moe om hem te houden. Schade, wat krassen op de koffer.

foto's 21 mei 036

foto's 29 mei 005

De laatste was eergister op een gravelweg, wilde ik keren om voor jullie een mooi filmpje te maken toen bleek dat de weg niet breed genoeg was om te keren 🙂 zakte van het zachte talud en probeerde te corrigeren met gas…mislukt. Een gebroken handbeschermer, wat krassen op de valbeugels en uiteraard hadden de koffers het weer zwaar te verduren.

Dus al met al, een goeie investering geweest die valbeugels en handbescherming.

foto's 29 mei 004

En natuurlijk mijn vriend de fazant 🙂 dat is misschien nog wel de grootste schade. De knipperlicht unit is namelijk uit de kuip gebroken, alles bevestigingspunten zijn kapot. dat word dus, of een nieuwe kuip of improviseren.

foto's 29 mei 003

Helaas, bleek vandaag de gravel wat moeilijker te vinden dan voorheen. De witte weggetjes op de kaart blijken in het zuiden allemaal te zijn geasfalteerd, en de bruine kronkellijntjes (hele smalle bosweggetjes) zijn er helemaal niet meer. Gelukkig als je echt goed zoekt kom je ze nog wel tegen. 🙂

Kwam onderweg ook nog een stoeltjes lift voor zwarte pieten tegen, daar vervoerde ze de kolen mee.

foto's 28 mei 009

foto's 28 mei 003

Heb mijn motor vorig jaar september gekocht, toen stond er net geen 22000 km op de teller. Vanmiddag kwam deze mijlpaal ineens in beeld 🙂 was hem bijna voorbij gereden.

foto's 28 mei 005

Rond een uur of half 2, tijdens de lunch, begonnen de buien zich op te bouwen. Geweldig gezicht zo boven de groene vlaktes. En voor het eerst heb ik het geluk aan mijn zijde, op 3 spetters na ben ik tussen alle hoosbuien door ge-freewheeled. (maar toen wist ik nog niet, wat ik nu wel weet 🙂 )

foto's 28 mei 006

foto's 28 mei 007

Rond half 4 was het klaar met de pret, en heb ik de tent droog op kunnen zetten aan een meer in Bölnorp, net boven Linköping. De lucht bleef dreigen aan de horizon. Nog even naar de ICA (supermarkt) en dan snel de tent opzoeken. Dat liep iets anders.

Op de gravel pistes merkte ik al dat als ik rechtdoor ging geen grip meer had achter (gek hè, als je al vanaf Noorwegen een nieuwe band wil hebben) maar als je de juiste hoek had in de bocht was er geen probleem meer want daar zat gewoon het profiel. Ook op het asfalt heb ik geen problemen ondervonden, zelfs niet al het nat is. Maar, als het canvas door je rubber heen komt is het ECHT tijd om een nieuwe band te zoeken. Dus ik door rijden naar Linköping, en bij een Triumph dealer een band gehaald. Meteen erop gezet, super service.

foto's 28 mei 013

Afb000

Toen ik terug reed kreeg ik de volle laag 🙂 de bui die op aan het bouwen was explodeerde met een donderend geweld. Onweer, regen, wind en hagel. En het allerleukste was, ik reed hem eerst tegemoet, toen er midden in en aan het eind van het meer moest ik 180graden draaien om aan de andere kan te komen, en dus reed ik met de bui mee. Heb 2x zo lang kunnen genieten. Alles nog even zeiknat geregend. Gelukkig stond de tent al.

Op de camping nog even snel een foto gemaakt van de wegtrekkende bui. De bliksem is in de buurt ingeslagen en er is geen stroom op de camping. 🙂 en het is een hele moderne camping met, elektrische sloten, elektrische douches, elektrische slagboom (waar ik gewoon omheen kan) elektrische kookplaten uhm….verlichting uiteraard. Dus al die tjappies in hun caravans lopen te mopperen 🙂 .

Nou, terwijl de regen zachtjes tegen het tentzeil tikt zeg ik…”de groeten”.

Ik reed 50, mooi Kloten

Ik ging gisteravond met dit beeld slapen;

foto's 27 mei 001

‘Rits’……hey, waar is de wereld gebleven?? Mist tot aan de voordeur. (met mn stomme kop dan weer geen foto van gemaakt)

Gelukkig ook vanmorgen geen eigenaar te bekennen, gratis overnachting 🙂 altijd mooi meegenomen.

De mist trok al gauw op en de zon begint te branden.

Vandaag geen een keer verkeerd gereden of een zandweggetje gemist.

Het begint voor jullie vast ook saai te worden, telkens de zelfde foto’s. Maarjah, dat is het landschap waar ik door rij. Gravel, bomen en af en toe een weiland. Doe je niets aan. Waarschijnlijk is het, als je er met de motor erdoorheen banjert toch wel een stuk leuker dan van achter een schermpje.foto's 27 mei 002

foto's 27 mei 015

foto's 27 mei 003

En dan zit je in je eentje op die motor te grappen en te grollen over de dingen die je tegenkomt. Je doet wat typetjes (ja je word langzaam gek alleen) er speelt een cabaret bandje af in je hoofd, en dan krijg je dit beeld voorgeschoteld.

Mooi stadje trouwens

foto's 27 mei 011

Sta nu op een kleine camping hoog boven een meer. Heb een privé picknick tafel tot m’n beschikking en het uitzicht is weer ‘sehr schon’.

foto's 27 mei 013

Ik probeerde wat filmpjes te uploaden, maar t internet is verdomd traag.

de groeten.

(toch een filmpje gelukt 🙂 . tja, als je alleen bent is het moeilijk jezelf filmen, zo kom ik dus aan m’n kilometers 🙂 er is dus nog niets geknipt of geplakt).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dDrD_iAtBI8?vq=hd1080&rel=0]

23 mei, op de vlucht

Het heeft vannacht de hele nacht geregend, en ook vanmorgen ging het rustig door.

Dat was voor mij de letterlijke druppel, schijt aan de Fjorden ik ga ervandoor. Onderweg keiharde regen, wind en wolken zo laag dat ze net boven m’n helm hangen. Heb m’n vizier wel 10x behandeld met ‘anti-fog’.

In Mo i Rana heb ik bij een pompstation even de laatste 4 dagen geüpload (in de regen uiteraard). Alles waterdicht in de koffers gepakt, daarom zijn er van vandaag ook maar bar weinig foto’s.

500km regen, toen de grens over naar Zweden. Hoe verder ik naar het Zuiden kwam hoe dunner de bewolking werd en uiteindelijk kreeg ik zelfs wat zonneschijn. Tijdens de laatste 100 km over gravelwegen snapte ik weer waar ik het voor deed. Heerlijk, ondanks dat alles aardig nat en koud was.

Even buiten Stromsund kom ik een bord tegen, big river camp 5km rechts af . Ach ja, laten we weer eens een gokje wagen. En zowaar, ik heb gewonnen. De eigenaar kwam me achterna omdat hij me door het dorpje zag rijden en de boel uiteraard nog gesloten was. Met een dikke korting zit ik nu in dit ‘paleisje’.

Hier ga ik wel lekker slapen denk ik. tot en met woensdag schijnt het mooie weer langzaam af te zakken naar het zuiden, net als ik 🙂  laten we hopen dat we vriendjes worden en samen reizen.

Groetjes